A 4.5 km hosszú csatorna a párizsiak egyik legnépszerűbb pihenő helye rengeteg étteremmel és bárral. Annak idején a csatornát az ételek és építési anyagok szállítására használták. Párizsban két kikötője volt az Arsenal és a Villette. Később a Bastille-tól indulva egy részét lefedték, jelenleg parkok, játszóterek és bizonyos napokon piac található itt. A Bastille-tól indulva lehetőségünk nyílik végig hajókázni a csatornán, amely különleges élményt nyújt. A csatorna két partján található úton vasárnaponként az autóforgalom szünetel és az egész területet a gyalogosok birtokolhatják. 

A csatorna kivitelezését I. Napoleon döntötte el  1802-ben, hogy létrehozzanak egy mesterséges vízi utat, amely ellátja a párizsiakat friss vízzel, hogy megvédje őket az akkoriban rohamosan terjedő olyan betegségektől, mint a dizentéria és a kolera. Gaspard de Chabrol Párizs prefektusa javasolta, hogy a csatornát a Párizstól mintegy 100 km-re északkeletre fekvő Ourcq folyótól építsék ki. A csatorna 1802-1825 között készült. Természetesen hajózásra is használták, többek között élelmiszereket és építési anyagokat szállítottak.
A csatorna forgalma az 1960-as évektől kezdve szép lassan lecsökkent, ezért a Bastille-tól a Rue du Faubourg du Temple utcáig lekövezték.

párizs