Párizstól kb. 15 km-re, Port-Marly városkában gyönyörű környezetben, egy domboldalon fekszik a Monte Cristo kastély, amelyet id. Alexandre Dumas építtetett.

kastély
A kastély egy romantikus, bájos parkon keresztül érhető el. A park nem hatalmas, de igazán kellemes a séta
a fákkal, vízeséssel, barlangokkal és régi kövekkel tarkított dimbes-dombos úton.

dumas
A parkban két épületet találunk a XIX. századi reneszánsz stílusú kastélyt és az If kastélynak nevezett neogótikus pavilont (kastély). A gyönyörű, díszes homlokzatú Monte Cristo kastély az id. Alexandre Dumas életét mutatja be. Számos dokumentumot, bútort, a szalonban mozaikot és színes, festett üvegablakokat találunk. A többszintes kastély épületben a látogatást Dumas családfájának bemutatásával kezdjük és a több évig tartó oroszországi utazásának emlékeivel zárjuk.

duma kastély
A Monte Cristo kastéllyal szemben található az If kastély, amely Dumas híres regényét, a Monte Cristo grófját eleveníti meg. Az If kastélyban, amelyet egy tó vesz körül az író, id. Alexandre Dumas dolgozószobája látható. A pavillon egy kis szigeten áll, homlokzatán Dumas fő műveinek címét olvashatjuk, mint Monte Cristo grófja, a Három testőr, A fekete tulipán, A királyné nyakéke, stb.
Az 1846-ban igen költségesen épült kastély Dumas igazi otthona volt. Nagyvilági élete, a hitelezők nyomása azonban arra kényszerítették, hogy először a berendezést, majd egy évvel később az oly szeretett Monte Cristo kastélyt, a "földi paradicsomot" feladni kényszerült. 

dumas
Ezután a Dumas birtoknak több tulajdonosa volt, majd 1969-ben le akarták bontani, hogy egy modern rezidenciát építsenek a helyére. 1972-ben a környező városok (Port-Marly, Marly-le-Roi és Le Pecq) megvásárolták a Monte Cristo kastélyt és elhatározták, hogy megmentik a teljes pusztulástól.
A kastély 1994 júniusában nyílt meg a nagyközönség számára. A Dumas birtok látogatói egy teljesen átalakított Monte Cristo kastélyt fedezhetnek fel.