Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgSystemByeByeGenerator has a deprecated constructor in /home/receptp1/public_html/parizsilatnivalok.hu/plugins/system/byebyegenerator/byebyegenerator.php on line 21
Párizs - Pantheon

A neoklasszicista stílusú Pantheon Párizs 5. kerületében, a Latin negyed szívében a Szent Geneviève hegyre épült. Eredetileg Szent Geneviève temloma volt, napjainkban  Franciaország történetében olyan  jelentős személyeknek, mint Napoleon, Voltaire, Rousseau, Victor Hugo, Émile Zola állít emléket.

1744-ben XV. Lajos egy betegségből felgyógyulva határozta el, hogy helyreállíttatja a Szent  Genèvieve templomot, ezzel is adózva Párizs védőszentjének. Marigny márki teljes körű megbízást kapott a helyreállításra, aki a terveket pártfogoltjára, Soufflot építészre bízta. Így kezdődött meg az építkezés a Szent Genèvieve hegyen, ahonnan impozáns kilátás nyílt a városra.
Az alapokat 1758-ban fektették le, de pénzügyi nehézségek miatt az építkezés csúszott és Soufflot halála után 1789-ben az egyik tanítványa  Rondelet fejezte be.  Az épület 110 m hosszú, 84 m széles és 83 m magas. A késés miatt a templom szerepe, küldetése is megváltozott, hiszen a Forradalmi  Kormányzat nagyjainak mauzóleuma lett. A későbbiek során visszakapta templomi szerepét és Franciaország olyan jelentős személyeit temették ide, mint  Voltaire, Rousseau, Mirabeau, Marat, Victor Hugo, Emile Zola, és természetesen az építész Soufflot. Charles de Gaulle temettette ide Jean Moulint, a II. világháború legnagyobb francia ellenállóját.