Louvre
A XII.század végétől Párizs központjának meghatározó épülete ez a monumentális építmény.  I. Ferenc és a Napkirály, XIV. Lajos palotája volt. 1793 óta működik  múzeumként. Több, mint 60000 m²-en 35000 festménynek, szobornak, állandó és időszakos kiállításoknak ad otthont. Évente 6 millió ember látogatja.

párizs

Concorde
Párizs VIII. kerületében, a Champs Élysée keleti végén fekszik a nyolcszögletũ Concorde tér. A város egyik legnagyobb és legfontosabb tere. A tér közepén található, hieroglifákkal díszített egyiptomi obeliszk, amely egykor a Luxori templom bejáratánál állt 1833-ban került Párizsba, majd 1836-ban Lajos Fülöp király állíttatta fel.A vörös gránit oszlop 23 m magas és 250 tonna.

concord

Bastille
V. Károly király építtette a Bastille-t, amely eredetileg egy kapu volt, majd megerősítették, hogy védelmet nyújtson a városnak. A százéves háború végén börtönként kezdték használni. A francia forradalom 1789. július 14-én innen indult, majd a forradalom idején teljesen lerombolták. A mai Place de la Bastille-on az eredeti erődítmény falát a járdákon jelölve találjuk, míg a későbbiekben megtalált maradványok pár száz méterre lettek felállítva
.

place de la

Opera
Az épület 1862-1875 között Charles Garnier építész tervei alapján készült. A hatalmas épület 11000
m²-en fekszik, 2200 néző befogadására alkalmas. Kívül és belül gazdagon díszített frízekkel, oszlopokkal, szobrokkal, kárpitokkal, arannyal, nimfákkal, angyalokkal. A mennyezetet egy több, mint 6 tonnás csodálatos csillár, valamint Chagall festménye díszíti.

opera

 

Latin negyed
A Szajna bal partján, az egyetemek közelében az 5. kerületben és a 6. kerület egy részén található a Latin negyed (Quartier Latin). Elnevezését a latin nyelvről kapta, amely a középkorban a tanulás nemzetközi nyelve volt és igen sokan beszélték. Az 5. kerület Párizs egyik legrégebbi kerülete, történelme az ókori időkig nyúlik vissza. A negyed hangulatát a szűk, kanyargó utcák kölcsönzik, ahol zsúfolásig megtelt éttermeket, kávézókat, pezsgő éjszakai életet találunk.

latin negyed

előző<< 1  2  3   4>> következő